Over ons
Mercurius is de studievereniging voor studenten van de bachelor en masters Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Mercurius behartigt de belangen van studenten Communicatiewetenschappen bij de UvA en de opleiding. Daarnaast organiseren wij verschillende activiteiten voor onze leden. Dit zijn bijvoorbeeld sociale activiteiten zoals borrels en feesten maar ook bedrijfsbezoeken, workshops, symposia, carrière evenementen en een studiereis. Jaarlijks melden zich 400 tot 500 nieuwe eerstejaars aan voor de studie Communicatiewetenschap. De vereniging telt ongeveer 600 leden. Dit zijn bachelor studenten, masterstudenten en alumni.

Medium
Mercurius had van 1987 tot 2017 haar eigen tijdschrift Medium Magazine, speciaal gericht op alles wat te maken heeft met Communicatiewetenschap. In 2017 is de overstap gemaakt op het online platform Medium Online. Medium Online is een online blog met artikelen van hoog niveau die gerelateerd zijn aan Communicatiewetenschap. Wekelijks worden er nieuwe artikelen geüpload. Daarnaast is Medium ook te vinden op YouTube via MediumTV. Het team van MediumTV maakt regelmatig video’s over actuele items over communicatie, marketing, opinie en meer. Medium heeft tegenwoordig ook een podcast waar verschillende onderwerpen besproken worden.

Lid worden
Een lidmaatschap bij Mercurius heeft veel voordelen. Naast een flinke korting op je studieboeken mag je deelnemen aan al onze activiteiten. Daarnaast houden wij je ook op de hoogte van van dingen rondom je studie, zoals stages en vacatures. Tot slot profiteer je van verschillende kortingsacties die wij speciaal voor jou geselecteerd hebben. Op deze pagina kun je direct lid worden.

Back to the roots
De studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam bestaat sinds 1984. Kort na de instelling van de studie werd de toenmalige studentenfractie Mercurius in het leven geroepen. Zij hield zich op de eerste plaats bezig met onderwijspolitiek en legde zich later ook toe op het organiseren van activiteiten.

Op 8 september 1988 werd uit de fractie door het laten vastleggen van de statuten bij de notaris een officiële studievereniging opgericht: studievereniging Mercurius. Het in 1987 opgerichte tijdschrift Medium voegde zich toen ook bij de vereniging. In de jaren ‘90 is zowel de opleiding als de vereniging gegroeid. Waar Mercurius begon als studentenfractie, kwamen er steeds meer sociale activiteiten bij. Het aantal commissies en activiteiten groeide. Inmiddels is Mercurius uitgegroeid tot een vereniging met ongeveer 600 leden, waarvan er ongeveer tachtig actief zijn in het bestuur of in één van de negen commissies.

Communicatiewetenschap
Mercurius is verbonden aan de bachelor, minor, pre-master en master opleidingen Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Deze studie bestudeert communicatie in al haar vormen en in verschillende contexten. Centraal staan de domeinen Persuasieve communicatie, Corporate communicatie, Entertainment communicatie en Politieke communicatie & Journalistiek. Bij de vakken komen echter ook theorieën aan bod uit andere disciplines, zoals politicologie, (sociale) psychologie, economie en sociologie.